![]() |
Tweet |
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar canlı yayında açıklamalarda bulundu.
Bakan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretiminden elektrikteki yeni tarifeye, Karadeniz’deki doğalgaz üretiminden yeni zam iddialarına kadar merak edilenleri cevapladı.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji arz güvenliği konusunda önemli adımlar attığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte arz problemi yaşamayacağız. 85 milyon nüfusun tamamına doğal gaz erişimi sağlıyoruz. 7 gün 24 saat çalışarak, bu kışı doğal gaz açısından sıkıntısız atlatacağız" dedi.
Türkiye’nin enerji kaynakları için yurt dışı projeler üzerinde çalıştığını belirten Bakan Bayraktar, "Libya ve Somali gibi ülkelerde yeni fırsatları değerlendiriyoruz. Yakın zamanda Libya ile ilgili güzel haberler vereceğiz." dedi.
ELEKTRİĞE ZAM YOK!
Elektrik fiyatlarındaki düzenleme hakkında da konuşan Bayraktar, "Muhalefetin iddiaları yanlış ve çarpıtılmış. 42 milyon elektrik abonesinden yalnızca 1.2 milyonu bu düzenlemeden etkilenecek. Geri kalan 40 milyon abonenin faturasında bir değişiklik olmayacak. Nisan ayına kadar hane halkı için zam öngörmüyoruz." dedi.
Bakan Bayaraktar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
"Önümüzdeki süreçte arz problemi yaşamayacağız. Nüfusun 85 milyonuna doğal gaz erişimi sağlıyoruz. 7 gün 74 saat çalışıyoruz. Bu kışı doğal gaz açısından sıkıntısız atlatacağız.
Biz 2016 yılı sonrasında bunun yatırımlarını yaptık. Bu yatırım hamlelerini buna göre ayarladık. Artık sıvılaştırılmış doğal gaz alabilecek duruma göre altyapımızı oluşturduk. Biz bu yatırımları yaptık. Bu yatırımları hem karada hem de denizde yaptık. Türkiye şimdi bu altyapı ile hem kendi arz güvenliğimizi hem de taşıma kabiliyetimizi geliştirdik. İthalat yönüyle çalışan hatlarımız artık ihracat yönüyle de çalışmaya başladı. Biz şu anda Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya gaz satıyoruz. Başka isteyen ülkeler de var. Şu anda mesela Irak'a 300 megavat elektrik sayıyoruz.
Türkmenistan'dan 1,5 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı biz Türkiye'ye 31 Aralık'a kadar getireceğiz. Türkmenis'tan gazı alarak çeşitlendirmiş de oluyoruz. Bu seneden sonra miktarı da yükseltmek istiyoruz. Türkmen gazı çok uygun koşullarda Türkiye'ye geliyor. Bize çok katkısı olacak.
Karadeniz gazı için bize eleştiriler oldu. Biz öncesinde yabancılarla çalışmıştık, o yabancı şirketler bir kuyu açıp sonuç alamayınca geri gidiyorlar. Biz kendi gemilerimizle çalıştık. 2 bin 100 metre derinlikten gazı çıkartıyoruz. Borularla karaya çıkartılıyor. Karadeniz gazı Türkiye'de neredeyse 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılar durumda. Ramazan Bayramı ile birlikte 9.5 milyon metreküpe çıkarma hedefimiz var. 2026 ayında 6 milyon hanenin ihtiyacını yüzde 15'ini karşılayacak duruma gelecek. Karadeniz'de 20 yıllık üretim olabilir. Şu anda 4 gemimiz de Karadeniz'de aktif görevde. Batı, Doğu ve Orta Karadeniz'de çalışmalarımız sürüyor.
Türkiye'nin bütün ihtiyacını karşılayacak kaynaklar dışarıda da olabiliyor. Bunlar Somali olabilir, Libya olabilir... Neredeyse bunu gidip çıkarmalıyız, ihtiyacımızı karşılamalıyız. İnşallah yakında Libya ile ilgili güzel haberler vereceğiz.
Gabar gayet iyi gidiyor. 76 bin varile ulaşmış durumdayız ama yavaş yavaş da platoya doğru yaklaşmış durumdayız. Yeni sondaj kuyuları açıyoruz. Van'da, Hakkari'de sondaj çalışmalarımız olacak. Türkiye doğal gaz ve petrol konusunda kendi kendine yetebilen bir ülke olma yolunda gidiyor. Eğer kendi kendimize karşılayamazsak mutlaka faklı coğrafyalarda çalışmalarımıza devam edeceğiz. (HABER MERKEZİ)