Bugun...


Sevcan Batur

facebook-paylas
İş yerinde beslenme… 08-02-2022
Tarih: 08-02-2022 09:47:00 Güncelleme: 08-02-2022 09:47:00


Masa başında çalışan pek çok insanın ortak sorunu boyun, sırt ve belde ortaya çıkan ağrılar ile bir türlü verilemeyen kilolar… Oysa ofis çalışanları da pratik uygulamalarla sağlıklı bir vücuda sahip olup, dengeli beslenerek kilo kontrolü sağlaması mümkün. 

Pek çok insan çalışırken doğru beslenmeye fırsat bulamamaktan yakınmaktadır. Çalışanlar için en büyük sorun kahvaltı öğünün geçiştirilmesi ya da yanlış besinlerin tercih edilmesidir. Genellikle de evde hazırlanması zaman kaybı olarak görüldüğünden kahvaltı ofise taşınmaktadır. Dolayısıyla hafta içi günlerde kahvaltı sofrasının vazgeçilmezleri genellikle simit ve poğaça olmaktadır. Oysa sabah uyandıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı yaparak enerji almak büyük önem taşımaktadır. Sürenin bir saati aşması halinde metabolizma yavaşlamakta ve kilo alımı kolaylaşmaktadır. Sabahları hamur işi yemek yerine tam buğday ekmeğiyle yapılmış sandviç, sütlü yulaf ezmesi gibi karbonhidrat, yağ ve protein dengesine sahip sağlıklı seçeneklerin tercih etmesi önemlidir.

Uzun çalışma saatlerini masa başında geçiren ofis çalışanlarında obezite görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Uzun süre oturarak çalışmak, abur cubur tüketmek, öğle yemeğini masa başında fast food tarzı yağlı ve kalorili besinlerden oluşan bir menüyle geçirmek, su yerine sürekli çay, kahve ve meşrubat benzeri içecekler tüketmek, ara öğünleri atlamak bu durumun en önemli nedenlerindendir. Mümkünse öğle yemeği telefonla sipariş edilmemelidir. Yakın bir restorana giderek öğle yemeği saatinde fiziksel aktivite artırılabilir. Eğer kişinin sipariş vermesi gerekiyorsa, yemeklerin yüksek yağ ve kalori içermemesine özen gösterilmelidir. Kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte, salata, kepekli tost, ayran benzeri menüler tercih edilebilir. Özellikle salata ve protein içeren bir besin kişiyi uzun süre tok tutmasının yanında atıştırma ihtiyacını da engelleyerek günün kalanında daha verimli çalışmaya yardımcı olmaktadır. Bu öğünde kan şekerini hızla yükselteni glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durmak da önem taşımaktadır.

Gün içinde tüketilen içecekler de çok önemlidir. 10-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Çay ve kahve yerine, stresi azalttığı bilinen rezene, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de adaçayı ile ıhlamur önerilebilir.

Yoğun iş temposunda kişi fiziksel ve mental olarak yorgun düşebilmekte ve tatlı tüketiminin kendisine iyi gelebileceğini düşünebilmektedir. Bu tür durumlar için kişi yanında ambalajlı, şeker oranı yüksek gıdalar yerine şeker, yağ ve un oranı düşük atıştırmalıklar ya da meyve bulundurabilir.

Bel tutulması, boyun fıtığı, karpal tünel sendromu ve tenisçi dirseği… Bu rahatsızlıklarla pek çok ofis çalışanı sık karşılaşmaktadır. Ergonomik olmayan mobilyalarda, bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmek fiziksel sorunları da beraberinde getirmektedir. Oysa uzmanlar en çok 50-55 dakikada bir ayağa kalkarak hareket edilmesini önermektedir.

 

 



Bu yazı 2462 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI