Bugun...



Dişlerinizi yeniden şekillendirerek gülüşünüzü yenileyebilirsiniz!

Restoratif diş tedavisi, estetik ve fonksiyonu yeniden kazandırıyor!

facebook-paylas
Tarih: 02-06-2024 06:07

Dişlerinizi yeniden şekillendirerek gülüşünüzü yenileyebilirsiniz!

Restoratif diş tedavisi adı altında kompozit sistemler, porselen estetik çalışmalar, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, protez öncesi restorasyon gibi uygulamalar yapıldığını dile getiren uzmanlar, yapılan restorasyonlar sırasında kullanılan ürünlerin estetik görünüm sağlayan ve dişe zarar vermeyen biyouyumlu malzemeler olduğunu söylüyor. Estetik diş hekimliği uygulamalarının da restoratif diş tedavisinin bir dalı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Genel görünümünden memnun olmayanlar, gülüşü etkileyebilecek ön bölge dişlerinde yapılan gerekli estetik uygulamalar ile hayal ettikleri görünüme ulaşılabiliyorlar.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, restoratif diş tedavisi hakkında bilgi verdi.

Restoratif diş tedavisi nedir?

Restoratif diş tedavisi, diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuş estetik ve fonksiyonun tekrar kazanılmasını sağlayan bir diş hekimliği branşı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, şöyle devam etti:

“Restoratif diş tedavisi adı altında günümüzde birçok tedavi alternatifi bulunuyor. Direkt ya da indirekt olarak uygulanabilen kompozit sistemler, porselen estetik çalışmalar, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, diş hassasiyeti için yaptığımız tedaviler, protez öncesi restorasyon uygulamaları bu tekniklerin en önde gelenleridir.”

Dişe zarar vermeyen biyouyumlu malzemeler kullanılıyor

Yapılan restorasyonlar sırasında kullanılan ürünlerin estetik görünüm sağlayan ve dişe zarar vermeyen biyouyumlu malzemeler olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Siyah dolgular olarak bilinen ve rengi sebebiyle rahatsızlık yaratan amalgam restorasyonlar günümüzde yerini beyaz renkteki kompozit sistemlere bıraktı. Bu sayede çürük tedavisinin yanı sıra estetik görünüm de rahatlıkla sağlanabiliyor.” diye konuştu.

“Estetik diş hekimliği uygulamaları da restoratif diş tedavisinin bir dalı”

Kırılan, büyük çürüklere sahip, kaybedileceği düşünülen dişlerin günümüz gelişen teknolojisi ile bilgisayar destekli sistemler tarafından ağız ortamı dışında hazırlanan inlay, onlay, overlay adı ile bilinen porselen restorasyonlar sayesinde eski görünümüne kavuşabildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Estetik diş hekimliği uygulamaları da restoratif diş tedavisinin bir dalıdır. Genel görünümünden memnun olmayan gülüşü etkileyebilecek ön bölge dişlerinde yapılan gerekli estetik uygulamalar ile hayal ettikleri görünüme ulaşılabiliyorlar.” dedi.

Yeni bir gülüş de oluşturulabiliyor

Beyazlatma uygulamaları ile diş rengini istenilen tona ulaştırabilmenin de mümkün olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Kompozit veya porselen materyaller ile tasarlanan ve dişlerde madde kaybı yaratmadan uygulanabilen laminalar sayesinde dişlerin form ve şekil bozuklukları düzeltiliyor ve yeni bir gülüş oluşturulabiliyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

Restoratif diş tedavisi nedir?

Estetik açıdan güzel bir gülümseme sağlamak için, uygulanan tedavi şekline “Restoratif Diş Tedavisi” adı verilmektedir.  Her insanın bir takım kişisel estetik beklentileri bulunmaktadır. Estetik niteliklerin yanı sıra, sağlık ve doğallık ile birleştiğinde ortaya olumlu bir görüntü çıkmaktadır. Dişler arasındaki dizilim ve görünüm, dişleri çevreleyen yumuşak dokunun yapısı, hastanın yüz görünümündeki karakteristik yapı bir bütün oluşturmaktadır. Bu nedenle, yüz hatlarına uyum sağlayan detaylarla ilişkili olarak, diş hekimi ve teknisyenlerin titiz çalışmaları sonucunda doğal ve güzel bir görünüm hedeflenmektedir. Diş yapısının istenen nitelikleri kazanması, diş rengi, diş taşlarının giderilmesi, yüzey temizliği Restoratif Diş Tedavisi’nin önemli unsurlarıdır. Bu nedenle uygulama uzman diş hekimi ve deneyimli teknisyenler yönetiminde gerçekleştirilmelidir.

 

Restoratif diş tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Restoratif diş tedavisinde birçok teknik uygulanmaktadır. Direkt ya da indirekt kompozit uygulamalar, porselen estetik çalışmalar, gülüş tasarımının yapılması, diş beyazlatma uygulamaları, dentin hassasiyeti için yapılan tedaviler, vital pulpa tedavisi, Pre-protetik restorasyon uygulaması yapılmaktadır. Bunların dışında, yaşlı (Geriatri) ve onkoloji hasta gruplarına uygulanan konservatif diş tedavileri, yetişkinler için koruyucu tedavi uygulamaları gibi çeşitli yöntemler ile hastaların yaş, bireysel sorunları, ağız ve diş muayenesi bulgularının değerlendirilmesinin sonuçları göz önünde bulundurularak uygun tedaviye karar verilmektedir.

Restoratif diş tedavisi kimlere uygulanmaktadır?

Birçok insan gülümsemesinin hoş ve etkileyici olmasını istemektedir. Bu nedenle estetik duyarlılığa sahip kişilerin Restoratif Diş Tedavisi yapılmalıdır. Ağız ve çene yapısında deformite ya da kaza sonucunda yaralanmalar sebebiyle oluşan deformasyonlar da bu tedavi şekli ile düzeltilebilmektedir. Diş etlerinde sorun yaşayan insanların, dişlerinde kalıcı leke sorunu bulunan bireylerin, geriatri ve onkoloji hastalarının tedavilerinde bu yöntem uygulanabilmektedir. Tedaviye karar verildiğinde muayene bulguları değerlendirilmelidir. Sonrasında elde edilen veriler ışığında bilimsel veriler doğrultusunda uygun tedavi planı oluşturulmalıdır. Tedavi esnasında edinilen bulgular ışığında ortodonti, ortognatik cerrahi, plastik cerrahi, periodontal tedavi ve kozmetik diş hekimliği gibi yöntemlerden uygun olanları seçilerek uygulanmalıdır.  Tercih edilen tedavi yöntemleri hakkında hasta mutlaka önceden bilgilendirilmelidir.

 

 

 

Restoratif diş hekimliği uygulamaları nelerdir?

  • Estetik kompozit dolgu uygulamaları
  • Vital ve devital dişlerde beyazlatma (ev-ofis tipi ve lazer aktivasyonlu)
  • Travma sonrası diş kırıklarında estetik girişimler
  • Yetişkin hastalarda koruyucu (çürük önleyici) uygulamalar
  • Dentin hassasiyeti tedavileri
  • Kompozit veneer uygulamaları
  • Estetik bonding uygulamalar ile diastemaların kapatılması
  • İnley-onley gibi estetik diş hekimliği uygulamaları
  • Kök kanal tedavisi (Endodontik tedaviler) sonrası tamamlayıcı uygulamalardır

Kök kanal tedavisi nedir?

Dişin merkezinde ve her diş kökünün kanallarında yer alan pulpa dokusu; dişleri besleyen bağlayıcı doku, kan damarları ve sinirlerden oluşur. Çürük veya travmaya bağlı görevini yapamaz hale gelen hasarlı pulpa dokusunun diş merkezinden uzaklaştırılması gerekir. Aksi halde nekroze olan pulpal doku bakteriyel bir birikim noktası haline gelerek dişin kaybına neden olabilmektedir.

Hasarlı pulpa dokusunun uzaklaştırılıp, bölgenin dezenfeksiyonunu takiben kök kanal dolgu malzemeleri ile kök kanallarının doldurulması işlemine kök kanal tedavisi denilmektedir. Kanal tedavisi, sırasıyla; röntgen eşliğinde kök boylarının ölçümü, ölçümler kılavuz alınarak pulpanın çıkarılması, kanalların genişletilerek şekillendirilmesi, kanalların yıkanarak dezenfeksiyonun sağlanması ve kanal içinde mikroorganizmaların varlığını sürdürmemesi için hava boşlukları bırakılmadan sıkıca doldurulması işlemlerinin tümüdür.

 

 

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI