Bugun...



Diş temizliğindeki eksikler diş eti büyümesine neden oluyor!

Ağızdan nefes alanların ön dişlerindeki et büyüyor!

facebook-paylas
Tarih: 31-05-2024 16:02

Diş temizliğindeki eksikler diş eti büyümesine neden oluyor!

Diş eti büyümesini, ‘diş etinin normal halinden daha büyük, daha çıkıntılı, daha kanamalı olması durumu’ olarak nitelendiren uzmanlar, diş eti büyümelerinin ilaca bağlı ya da iltihabi birtakım temizlik eksikliğine bağlı olabileceğini söylüyor.

Özellikle burnunda problem olup ağız solunumu yapan hastalarda ön dişlerde diş eti büyümesi görülebildiğini kaydeden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, tedavinin ardından eğer büyüme görünümü varsa diş etine estetik operasyonlar yapıldığını ve diş etindeki fazlalıkların alındığını dile getirdi.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti büyümesi hakkında bilgi verdi.

Diş eti büyümeleri iltihabi birtakım temizlik eksikliğine bağlı olabiliyor

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti büyümesini, ‘diş etinin normal halinden daha büyük, daha çıkıntılı, daha kanamalı olması durumu’ olarak nitelendirerek, “Diş eti büyümeleri ilaca bağlı olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar diş eti büyümesi yapabilir. Ayrıca diş eti büyümeleri iltihabi birtakım temizlik eksikliğine bağlı da olabilir. Özellikle burnunda problem olup ağız solunumu yapan hastalarda ön dişlerde diş eti büyümesi görülebiliyor. Dokunun sürekli kuru kalması sebebiyle ortaya çıkıyor ve bazı insanlarda bölgesel diş eti büyümeleri olabiliyor.” dedi.

İltihabi büyümeler kanamaya meyilli

Bölgesel diş eti büyümelerinin genellikle irritan faktörlerle ortaya çıktığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Örneğin küçük bir diş taşı vardır ve bu o kısımda bölgesel bir diş eti büyümesine sebep olur. İltihabi büyümeler az yerde kanamaya meyilli. İlaca bağlı büyümeler ise daha sert oluyor.” diye konuştu.

Diş eti büyümelerinin temizliği zorlaştıran durumlar olduğunu da kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Diş etinin daha çok büyümesi, içlerinde daha çok şeyin birikmesine neden olur. Böylece kişinin ağız hijyenini sürdürebilmesini olumsuz olarak etkiler ve sürdürememesine neden olur.” dedi.

Nasıl tedavi edilir?

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti büyümesinin tedavisini şöyle anlattı:

“Bu bölgelerde eğer ağız bakımı açısından çok etkili bir bakım sağlanamadıysa ve diş taşları birikimi varsa öncelikle diş taşı temizliği yapılır. Hastaya gerekli ağız bakım önerilerinde bulunulur. Bunlarla birlikte diş eti büyümeleri oldukça azalacaktır. Diş eti tamamen toparlanıp kanamaz bir hale geldiğinde eğer kalan büyüme görünümü varsa gerekli işlemlerle diş etine estetik operasyonlar yapılır ve diş etindeki fazlalıklar alınır. Daha sonrasında kişi ağız bakımını sürdürdüğü sürece bir daha diş eti büyümesi görülmez. İlaca bağlı büyümelerde ise kullanılan ilaç kesilmediği sürece tamamen iyileşmez. Ne kadar gerekli tedaviler yapılsa da ilaç bırakılmadığı sürece bu büyümeler artabilir. Dolayısıyla hekimine danışarak ilaç değiştirilebilir. İlaç kesilmesinden sonra, 2-4 haftalık süre boyunca büyümeler durabilir.”

 

 

Diş eti problemi, her yaştan insanda yaygın şekilde görülen bir ağız ve diş sağlığı rahatsızlığıdır. Dişleri çevresinden saran diş eti dokusunun zamanla dişi ya da diş kökünü ortaya çıkararak geri çekilmesi şeklinde tanımlanır. Diş eti çekilmesinin yaşanmasından sonra dişler ve diş eti çizgisi arasında belirli boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar ise bakteriler ve mikroplarla dolup çeşitli hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi oldukça önemlidir. 

Diş etleri üzerinde çekilme yaşanması, her zaman fark edilemeyebilir. Çünkü diş eti çekilmesi, yavaş yavaş gerçekleşen ve ilerleme gösteren bir durumdur. Dentasel ailesi olarak alanında uzman hekimlerimiz dahilinde hastalarımızın ağız ve diş sağlığını en iyi duruma getirmeyi amaçlayarak hizmetlerimizi sunuyoruz.

Diş Eti Çekilmesi Neden Oluşur?

Diş eti çekilmesinin oluşumunu etkileyen pek çok farklı etmen bulunur. Diş eti çekilmesi nedenleri ile ilgili kısaca bir liste yapmak gerekirse;

  • Genetik faktörler
  • Diş fırçalarken yanlış ve sert hareketlerin uygulanması
  • Bakteriyel diş eti enfeksiyonlarının varlığı
  • Rutin diş bakımını aksatmak ve bu konuda yetersiz davranmak
  • Tütün ve tütün ürünlerini sıklıkla tüketmek
  • Hormonal açıdan değişiklikler yaşamak ve dengesizliklerin oluşması
  • Dişlerin çarpık olması ve yanlış sırayla dizilmesi
  • Sert yiyeceklerin dişlere zarar verecek ölçüde sert biçimde ısırılması
  • Dudak veya dil bölgesi üzerine piercing yaptırmak
  • Dişleri sıkmak ya da sürekli gıcırdatmak

Diş Eti Çekilmesi Önlenebilir mi?

Diş etini güçlendirmek ve böylelikle diş eti çekilmesinin önlenmesini sağlamak mümkündür. Bu doğrultuda hastaların mutlaka uzman bir doktora başvurması ve doktorun söylediklerini dikkatli bir şekilde dinleyerek uygulaması gerekir. 

Diş eti çekilmesinin oluşmasını engellemek için yapılması gereken en temel şey; düzenli ve eksiksiz bir şekilde diş bakımı yapmaktır. Her gün dişlerin rutin olarak en az 2 kere fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi ve düzenli şekilde diş hekimi kontrollerinin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. 

Dentasel olarak kliniğimizde diş eti şişmesi de dahil olmak üzere birçok ağız ve diş rahatsızlığına çözüm bulmayı hedefliyoruz. Uzman hekimlerimiz ve danışmanlarımız ile hastalarımıza her anlamda yardımcı olmak için çalışıyoruz. 

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi belirtileri arasında bilinen ve bu rahatsızlığın en belirgin şekilde hissedilmesini sağlayan etmen, hassasiyettir. Özellikle sert ve çok sıcak ya da çok sıcak gıdaların tüketiminde diş köklerinde ağrı hissedilmesi, diş eti çekilmesine işarettir. 

Ayrıca diş fırçalarken veya diş kökleri üzerinde baskı oluşturan şeyler yapıldığında kanama görülmesi de normal değildir. Diş etlerindeki şişkinlik ve kızarıklığın yanı sıra dişlerin normale göre daha uzun gözükmesi de diş eti çekilmesi belirtileri arasında yer alır. Siz de diş etini güçlendirmek istiyorsanız ve diş eti problemi yaşıyorsanız kliniğimize başvurabilirsiniz. Dentasel firması olarak hastalarımızın memnuniyetini ve ağız ve diş sağlığını ön planda tutarak hareket ediyoruz. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi ne iyi gelir ve nasıl düzelir gibi sorular, pek çok hastamızın merak ettiği konular arasında bulunur. Diş eti çekilmesinin düzelmesi için hastaların gündelik yaşantıda da dikkat etmesi gereken detaylar vardır. Bu detayların başında ise dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir. 

Ağız ve diş sağlığının korunması adına diş fırçasının yumuşak özellikle olması büyük öneme sahiptir. Dişlerin aralarına ve diplerine ulaşacak güçteki diş macununun kullanılmasına da dikkat edilmelidir. Ayrıca günlük rutin halinde ağız gargarasının yapılmasının etkileri de önemlidir. Dentasel olarak hastalarımız için en iyi diş eti tedavisi yöntemini araştırıp uyguluyoruz. 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAŞAM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI