Bugun...


Ela YILDIRIM

facebook-paylas
Savunma sistemi 29-05-2020
Tarih: 29-05-2020 11:18:00 Güncelleme: 29-05-2020 11:18:00


Sağlıkta bu günkü konumuz, gıda alerjisi olacak.
Bazılarımız bunun ne demek olduğunu bilir, bazılarımız da bilmeyebilir.
O sebeple, bilmeyenlerin bilgi sahibi olması düşüncesiyle, Medical Park'ın internette yayınlanan  sağlık sayfasındaki satırların bir bölümünü sütunuma taşıyorum.
Uzman görüşü içerikli satırlarda gıda zehirlenmesine yönelik şu bilgiler veriliyor:
*
Gıda alerjisi, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt olarak tanımlanır. Vücut, besin içerisinde yer alan bir maddeye genel olarak proteine karşı savunma sistemini harekete geçirir ve IgE denilen bir çeşit antikor oluşturur. Alerjen madde içeren besin tekrar tüketildiğinde daha önce üretilen antikor histamin adı verilen kimyasalın açığa çıkmasına neden olur. Histamin kişide belli bir gıda proteinine karşı aşırı duyarlılık göstermesini sağlar. Buğday, soya ürünleri, yumurta, süt, çilek, badem ve ceviz en sık rastlanılan alerji yapıcı besinlerdir.

BELİRTİLER

Bir kişide gıda alerjisi var ise, kişi o gıdayı ilk yediğinde herhangi bir şey hissedemez. Alerji olup olmadığı gıdanın ikinci kez tüketilmesi sonucu anlaşılır. Besin alerjisinin belirtileri hafif ya da oldukça şiddetli olabilir. Gıda alerjisi belirtileri:
Mide ağrısı, bulantı, kusma,
Deride kaşıntı, döküntü, kurdeşen,
Dilde, boğazda ya da gözlerde şişme,
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, ani fenalık hissi,
Tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi,
Bayılma ve anaflaktik şok.

*
Gıda zehirlenmesinin teşhis ve tedavisine ilişkin satırları ise yarın yayınlanacak sütunumuzda bulacaksanız.
Şimdilik hoşça kalın, sağlıklı kalın.

 



Bu yazı 3013 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI