Bugun...



“Yapay Zeka ile engeller kalkıyor”

“Yapay zekâ teknolojisinin risklerinden ziyade nasıl fırsata çevrilebileceğine, günlük hayatta nasıl kullanabileceğine odaklanmamızda fayda var"

facebook-paylas
Tarih: 04-04-2023 10:50

“Yapay Zeka ile engeller kalkıyor”

Yeni nesil yapay zekayla birlikte görme engelli kişilerin yaşamları daha da kolaylaşıyor. Yapay zeka teknolojilerinden biri olan ChatGPT’nin insan yaşamına getirdiği yenilikler hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Dicle Yurdakul, "Be My Eyes (Gözlerim Ol) ve GPT-4 iş birliği ile görme engelli kişilerin cep telefonlarıyla çektikleri görsellerin, gönüllü olarak bu görselleri tanımlayacak olan kişilere ulaştırıp engelli bireylerin anlık olarak yardım almaları sağlanacak" dedi. Yeni nesil yapay zeka teknolojilerinden biri olan ChatGPT’ni insan yaşamına kattığı yenilikler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dicle Yurdakul, "Tanıtıma giren en son versiyon GPT-4'un en umut verici gelişmesi görme engelliler için geliyor. Bee My Eyes (Gözlerim Ol) ve GPT-4 iş birliği ile görme engelli kişilerin cep telefonlarıyla çektikleri görsellerin, gönüllü olarak bu görselleri tanımlayacak olan kişilere ulaştırıp engelli bireylerin anlık olarak yardım almaları sağlanacak" dedi. Doç. Dr. Dicle Yurdakul, yazılım ve etkileşimler üzerinden insan zekasını taklit eden ChatGPT’nin önceki yapay zeka standartlarını aşarak makine öğrenimi belirten Yurdakul, "İnsan zekasının en önemli özelliği budur. Yapay zekâ teknolojisinin risklerinden ziyade nasıl fırsata çevrilebileceğine, günlük hayatta nasıl kullanabileceğine odaklanmamızda fayda var" ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka ile depremler önceden bilinecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 23 yıldır devam eden ‘Sismik Risk İzleme’ projesi, yapay zeka teknolojisi ile beraber ciddi bir ivme kazandı. Proje ile beraber depremin önceden belirlenebilme ihtimali var. Bilim dünyasının depremin erkenden tahmin edilmesine yönelik çalışmaları sürüyor. Bu amaçla İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) TÜBİTAK desteğiyle 23 yıldır yürütülen 'Sismik Risk İzleme Yöntemi Geliştirilmesi' projesinde ciddi bir yol kat edildi. Proje ile deprem riskinin olduğu bölgelerde meydana gelen her türlü değişimin özel sensörlerle ölçülmesi ve yapay zeka sayesinde yorumlanabilir bir veriye dönüştürülmesi hedefleniyor. AKŞAM, projenin sorumlularından İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burak Üstündağ ile konuştu: "Proje farklı başlıklar altında 23 yıldır yürütülüyor. Ben ve ekibim fay bölgelerindeki stres alanlarında yaşanan değişimi ve anomalileri yakından takip ediyoruz. Sistemimizde öncelikle 'Elektrostatik Kayaç Gerginlik' (EKG) izleme adını verdiğimiz yöntemle fayları çevreleyen bölgelerden insan EKG'sine benzer şekilde günlük periyotlara göre ölçümler alıyoruz. Desenlerdeki sapmadan oluşan bu yersel şekil değiştirme verileri kısa vadeli yani 2 saat ila 4 hafta aralığındaki depremsellik ilişkisi kurmak için kullanılıyor."

 

 

 

Gates’e göre en büyük gelişme Yapay Zeka 

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın (AI) ilerlemesinin son on yılın en büyük teknolojik ilerleme olduğunu düşündüğünü söylüyor. Bill Gates, yapay zekayı; mikroişlemci, kişisel bilgisayar, internet ve cep telefonunun bulunması kadar temel bir gelişme olarak nitelendirdiğini ifade etti. Gates, ‘’İnsanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştirecek’’ şeklinde konuştu. OpenAI tarafından geliştirilmiş olan ChatGPT, doğal, insan benzeri bir dil kullanarak çevrimiçi soruları cevaplamak için programlanmış olan bir yapay zeka sohbet robotu olarak kullanıcılara sunuldu. Ocak 2023’te Gates’in hala danışman olarak çalışmayı sürdürdüğü Microsoft’tan milyarlarca dolarlık bir yatırım aldı. Gates blogunda, OpenAI ekibine 2022 yılında AP Biyoloji sınavını geçebilecek bir yapay zekayı eğitmeleri için meydan okuduğunu dile getirdi. Yapay zekanın özellikle Biyoloji sorularını yanıtlamak için eğitilemeyeceği kuralını da ortaya koydu. Gates, neredeyse mükemmel bir sonucun ortaya çıktığını ifade etti. Sınavdan sonra Gates, hasta çocuğu olan bir babaya cevap yazma isteğini dile getirdi ve ‘’Muhtemelen odadaki çoğunluğun vereceğinden daha iyi düşünceli bir cevap yazdı’’ şeklinde ifade etti. Gates, ‘’Grafik kullanıcı arayüzünden (GUI) bu yana teknolojideki en önemli gelişmeyi gördüğümü biliyordum’’ ifadelerini kullandı. GUI’nin geliştirilmesi 1980’lerde Windows ve Mac OS işletim sistemlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Gates, yapay zeka teknolojisinin de benzer gelişmelere yol açacağına dair inancını dile getirdi.




Kaynak: BİZİM ANADOLU

Editör: Abdurrahman pala




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI