O kadar tembelleştik ve bir o kadar da hazıra alıştık ki köylerde bile kimse tavuk bakmıyor. Her şey hazır zahmete gerek yok. Bu hazıra alışkanlığımız nereye kadar devam edecek belli değil.
Cep telefonları hayatımıza girdiği günden beri sosyal medya yüzünden başka bir iş yapamıyoruz. Varsa yoksa sosyal medya. Sanat zanaat diye bir şey kalmadı. Sanat bitmek üzere çırak yok usta yetişmiyor bütün meslek grupları sallantı durumunda bazı meslek grupları tarih oldu. Kalanlarda yavaş yavaş bitmek üzere.
Neden niçin kimse sanat öğrenmiyor ya da öğretilmiyor varsa yoksa sosyal medya ve üniversite. Üniversite mezunu olduktan sonra kimse iş bulamıyor. İş bulanlar da kendi okuduğu dallardan değil başka dallarda çalışmak mecburiyetinde kalıyorlar. Bütün küçük işletmelerde elaman sıkıntısı var. Artık usta yetişmiyor ve usta bulunamıyor. Tüm aileler aman çocuklarımız üniversite mezunu olsunlar. Herkes üniversite mezunu olursa diğer sanat alanlarında kimler çalışacak.
Bir sanat sahibi çok rahat evini de arabasını da alıyor. Devlet memurunun ömrü bir ev bir araba taksitlerini ödemekle geçiyor. Sanat altın bileziktir değeri asla kayıp olmaz. Zanaat sahibi bir insan için her zaman iş imkanı vardır. Ama bir üniversite mezunu için her zaman iş imkanı yoktur.
Eskiden ufakta olsa insanlar kendilerine ait o tarlada kışlık yiyeceklerini alabiliyorlardı. Meyve sebzesini kurutulmuş olarak turşu yaparak salça yaparak kışa hazırlık yaparlardı. Şimdi hazıra alışmış olan nesil aman kim uğraşacak. Uğraşacak zaman mı var. İyide sosyal medya TV kanalları izlemeye zaman varda öbür tarafa mı zaman yok. Hazıra alışan insanlardan beklenecek bir şey yoktur.
Bir telefonla istediğini kapısına kadar getirten bir insan bağ bahçe ile uğraşmaz. Bir avuç bostan yat gel Osman durumuna düştük. Al eline bir cep telefonunu çekil bir köşeye boş ver kim ne yaparsa yapsın sen kendi dalgana bak. Ne muhabbet var ne konuşma herkes evin bir bölümünü kapmış, sosyal medya içinde kayıp olup gitmiştir.
Her gün bir önceki günü aramaya başladığımız bu dönemde Allah yar ve yardımcımız olsun. Durum hiçte iyiye gitmiyor. Kimsenin de umurunda değil. Tembelleşmeye devam gittiği yere kadar.
Kalın sağlıcakla…