Bugun...


Yaşar EYİCE

facebook-paylas
NEREYE NEREYE!
Tarih: 19-06-2025 00:47:00 Güncelleme: 19-06-2025 00:47:00


Ağaçlı yoldan çıkıp, Urla Devlet Hastanesi’ne gidiyordum, bir trafik polisi aracı hızla uzun konvoyu sollayıp üzerime doğru geliyordu.

Şoförü iyi imiş, kafa kafaya gelmeden önce, araya girmeyi başardı.

Saate baktım 18’i geçmişti.

‘Herhalde acil bir göreve yetişmeye çalışıyordu…’

Bilemem, ama ‘Neden bu durumları, yolların halini, ışıkları üst makamlara rapor etmiyorlar?

Önerilerde bulunmuyorlar?

Bulunuyorlar da, bin bir bahane mi duyuyorlar?

Bizler artık bahane değil icraat istiyoruz.

Yapılsın, mutlaka yapılır, istemek lazım…

Biraz da bilgi ve tecrübe…

Herhalde ben vatandaşlar adına bu sıkıntıları daha çok yazacağım, belki okuyan, düşünen, uygulayan birilerini bulurum…

ÇEŞME’DE HAREKET

AKP Çeşme’de atağa kalktı.

CHP’li Belediye Başkanı Lal Denizli’ye kadın ilçe başkanı Pınar Özen’i çıkardılar.

İlk olarak da Clup Familya Otel’de ‘Danışma Yemeği’ düzenlendi.

Pınar Özen ekibiyle birlikte Çeşme’nin önemli isimlerini ziyaret erek, hem kendini hem ekibini tanıtıyor ve AKP olarak yapacaklarını dillendiriyor.

Bence bu atak, ‘Seçim hazırlığı’ gibi bir şey…

Yakında öğreniriz.

Bir yandan da partililerin durumları ve düşünceleri de öğrenilerek ciddi bir yerel muhalefet yapılacağa benziyor.

Az önce yazacaktım, yeri gelmişken paylaşayım:

‘Yüksek bir makamda bulunan namuslu bir kişi, görev süresi bittiği zaman, çok zengin değil, çok saygın bir olmalıdır..’

AHLAK ve ETİK

Eğitimci Sosyolog Celil boz, bu kez, ‘Ahlak ve Etik’ konusunu ele almış.

Toplumsal yaşamda kullanılan ‘ahlak ve etik’ kavramları hemen hemen günün her saatinde kullanılmaktadır.

Bu iki sözcük halk arasında çoğu zaman birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Ahlak ve etik sözcükleri birbiriyle ilintili olmalarına rağmen aynı anlamı taşımazlar.

Ahlak; toplumun kabul ettiği, bireylerin benimsediği kültürel, yöresel, geleneksel doğru ya da yanlış davranışlar, eylemler, tutumlar bütünüdür. Ahlaki normlar toplumdan topluma, yöreden yöreye farklılıklar gösterebilir.

Bir toplumda bir davranış veya eylem biçimi suç sayıldığı halde başka bir toplumda aynı eylem veya davranış suç sayılmayabilir. Ahlaki kurallara bakış açısı aynı ülke içerisinde bile yöreden yöreye, hatta aileden aileye farklılıklar gösterebilir.

NEDİR?

Etik ise ‘ahlak demek’ değildir.

Etik, ahlaki değerler üzerinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu irdeleyen, sistemleştiren bir felsefi yaklaşımdır.

Etik, insan hayatı ve yeryüzünde bulunan tüm canlıların yaşam hayatına olması gereken saygıyı irdeler, sorgular yol gösterir.

Bu konuda söylenecek o kadar çok söz var ki, bunların hepsini burada anlatmak mümkün değildir.

Ancak başlık olarak geçmek gerekir.

Eğitim Etiği, Tıp Etiği, Yöneticilik Etiği, Siyaset Etiği, Sanat Etiği, Basın Etiği vb. gibi yaşamın her alanına uyarlanabilir.

Ahlak, bir bireyin ya da toplumun fiilen yaşadığı kuralalar bütünü iken, Etik; bu kuralları analiz eder, gerekçelendirir, sistematize eder.

Ahlak ve etik birbiriyle ilişkilidir ancak birbirinin alt kümesi değildirler.

OYUN KURAMCISI

Ahlak, oynanmakta olan bir oyunun kurallar bütünü olduğu halde Etik; bu kuralların neden öyle olduğunu öneren, ya da gerektiğinde yeni kurallar koyan oyun kuramcısıdır.

Ahlaki kuralların kaynağı toplum, gelenekler, kültür ve din olduğu halde, Etiğin kaynağı akıl yürütme, felsefi düşünce ve bilimsel analizdir.

Ahlaki değerler ve etik değerlerden her ikisi de iyi-kötü, doğru-yanlış kavramlarıyla ilgilenirler ve davranışları yönlendirme işlevi görürler.

Mesleki hayatta etik ilkelerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

Doğruluk, yeterlilik, adalet, yasallık, eşitlik, tarafsızlık, güvenirlilik, yasa dışı eylemlere karşı direnme, mesleğe bağlılık, hukukun üstünlüğü, hümanizma, eşitlik.

YETKİYİ KÖTÜ KULLANMA

Etik olmayan ilkelerden birkaç örnek:

Kayırma, ayrımcılık, yıldırma, sömürü, ihmal, dalkavukluk, yolsuzluk, yetersizlik, hakaret-küfür, mobbing, bedensel ve cinsel taciz, görev ve yetkiyi kötüye kullanma vb.

Etik ilkelere birkaç örnek verelim:

Bir insanın çocuğunun iyi bir işe girip çalışmasını bir babanın istemesi onurlu ve ahlaki bir davranıştır.

Milletvekilisiniz kızınızı hak etmediği halde, o işi yapabilecek daha iyi insanlar varken yetkinizi kullanarak rahat ve paralı bir işe yerleştiriyorsanız, etik olmayan bir fiil işlemiş sayılırsınız.

Örneklerini çok yaşadık, çok gördük (kayırma).

TEŞHİS ve ZARAR

Öğretmenin sınıfta anlatacağı dersi bilmemesi, öğrencileri yetersizliği nedeniyle sindirmesi; doktorun kendini yetiştirmeyip hastalarına isabetli teşhis koyamaması veya yaptığı yanlış ameliyat sonrası hastaların zarar görmesi (yetersizlik).

Bir öğretim üyesinin hakkını arayan bir kişiye kızıp bütün sınıfı tehdit ve ağır hakaretler ederek öğrencilerini haksız yere suçlaması (hakaret-küfür).

Toplumumuzdaki eğitim sistemi içinde ve sosyal yaşamda her bireyin yaşadığı o kadar çok ahlaki ve etik kurallar ihlali vardır ki saymakla bitiremeyiz.

Her yaştaki okurlarımın anılarını ve yorumlarını bekliyorum.

Yazılarımda, isminize yer vermeden, isterseniz isminizle birlikte yayımlama durumu söz konusudur, her zaman.

Benimle dertleşebilirsiniz.

Belki böylece sorunlarınızı dinleyen, çözen bir yöneticiye rastlarız.

 



Bu yazı 1648 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI