Tweet |
ANKARA- Ticaret Bakanı Bolat, "Kalan 2 ayda da geçen yılı aşarak 264 milyar dolarlık OVP hedefimizi tutturmak amacındayız. Kasım, aralık ayında rekor denemeleri yine yapacağız, şu an iyi gidiyoruz. İlk 6 gün itibarıyla yüzde 4,5'lik bir artışımız var." dedi.
Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Programı’nda İhracat hedeflerini ve yeni stratejileri açıkladı. Bakan Bolat, 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin 264 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmaya kararlı olduklarını vurguladı. İsrail ile ithalat ve ihracatın sıfıra indiğini belirten Bakan Bolat, "Dünyada en büyük mücadeleyi Türkiye verdi. Türkiye'den İsrail'e savunma sanayii ürünü de gitmedi." ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, Ocak-Ekim 2024 döneminde Türkiye'nin ihracatının yüzde 3,2 oranında artış göstererek 216,4 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Ekim ayında kaydedilen 23,6 milyar dolarlık ihracatın, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olduğunu ifade eden Bolat, yılın son iki ayında da benzer performansla 264 milyar dolarlık hedefin ulaşılabileceğini söyledi. Bolat, "Son 15 ayının 10'unda ihracatta rekor açıkladık. Geçtiğimiz mayıs ayında 24,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat oranını gerçekleştirdik. İhracat ailesi olarak ülkemizse 375 milyar dolar döviz kazandırmış olmak bizleri gururlandırıyor" dedi.
Ticaret Bakanı Bolat, 2025 yılı için küresel ticaretin daha zayıf büyüme beklentilerine rağmen Türkiye'nin Asya-Pasifik ve Orta Doğu pazarlarında güçlü bir şekilde yer alacağına ve sürdürülebilir ihracat artışı hedeflediklerine dikkat çekti. 2025 yılında 279,6 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili olarak Bakan Bolat, "Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda, ihracatçılarımıza yeni teşvikler ve destekler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
Ocak-Ekim 2024 dönemi itibarıyla Türkiye'nin dış ticaret açığının %30,4 oranında gerileyerek 65,6 milyar dolara düştüğünü açıklayan Bolat, bunun Türkiye ekonomisinin dengeli büyüme ve makroekonomik istikrar yolunda önemli adımlar attığını gösterdiğini belirtti.
Bakan Bolat, Türkiye'nin ihracatını artırmak amacıyla, "Uzak Ülkeler Stratejisi" ve "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi"ni devreye aldığını açıkladı. 2028 yılına kadar uzak coğrafyalara ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, İİT ülkelerine yönelik ihracat oranının yüzde 26'dan yüzde 30'a yükseltilmesi planlanıyor.
Gerek ticaret gerekse büyüme beklentilerindeki bölgeler arası farklılıklara da dikkat çeken Bolat, "Asya-Pasifik bölgesinde Hindistan ve Çin gibi büyük ekonomilerin güçlü iç talebiyle büyüme yüzde 5 düzeyinde beklenirken, Avrupa Birliği'nde yüzde 0.8 oranındaki düşük talebe bağlı olarak büyümenin yavaş seyretmesi, Orta Doğu ve Orta Asya'da yüzde 3.9 oranında ılımlı bir büyüme öngörülmektedir. Avrupa'dan talep artarsa Türk ihracatçısı buna hızlı bir şekilde cevap verecektir" dedi.
Ticaret Bakanı, 2024 yılı itibarıyla İsrail ile ticari ilişkilerin askıya alınması ve Filistin'e yönelik ihracatın rekor seviyelere ulaşması hakkında da bilgi verdi. 2 Mayıs 2024 itibariyle Türkiye'nin İsrail'le gerçekleşen 9,5 milyar dolarlık ticaretin tamamen durdurulduğunu ve ateşkes sağlanana kadar bu ambargonun devam edeceğini söyledi.
Bakan Bolat, 2023 yılında hizmet ihracatının yüzde 14 artarak 106 milyar dolara ulaştığını, 2024 yılı için ise hedefin 113 milyar dolar olduğunu belirtti. Hizmet ihracatındaki bu başarıyı desteklemek amacıyla 2024 yılı bütçesinin iki katına çıkarıldığını ifade etti. Bakan Ömer Bolat, "İthalatımız 55-56 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, 113 milyar dolar ihracat yaparak cari açığa ciddi bir destek oluşturmaktayız" dedi. (AA)