Bugun...


Tahsin ATAİZİ

facebook-paylas
ASKER GÖZÜYLE ASKERİN TAHLİYESİ
Tarih: 25-06-2018 17:48:00 Güncelleme: 25-06-2018 17:48:00


 Zırhlı Birliklerin şehir dışına taşınmasının sakıncaları:

1.    Türkiye’ye karşı yapılacak bir saldırıda; düşman, şehirlerin stratejik öneme haiz bölgelerini ele geçirmek için hava indirme ve uçar birlik harekâtı ile düşey kuşatma yapacaktır. Hava indirme ve uçar birlik harekâtına karşı kullanılacak en etkili birlik zırhlı birliklerdir. Zırhlı Birliklerin şehir dışına taşınması ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler büyük bir risk altındadır. Düşmanın önemli hedeflerinden birisi de başkent Ankara’dır. Ankara’nın zırhlı Birliklerden mahrum bırakılması ile Meclis, Bakanlıklar, devlet kurumları, Genelkurmay ve Karargâhlarının savunma imkânı kalmayacaktır.

2.    İngilizlerin 16 Mart 1920’de İstanbul’u işgal etmeleri Meclis-i Mebussan-ı kapatmaları ve Bab-ı Ali’yi işgal etmeleri unutmamalıdır.

3.    Stratejik öneme haiz Boğaz köprüleri, Barajlar, Fabrikalar ve hava alanı koruması için Zırhlı birliklerin kullanılması zorunludur.

4.    Büyük çaplı kalkışmalarda kullanılacak birlikler yine Zırhlı birliklerdir. 15 Temmuz Kalkışmasında, sahte askerlere ve kalkışmaya karşı koyan ve katılan halkımız ile gerçek kahraman subay, astsubaylarımızın dirayeti ve emir-komuta neticesi önlenen kalkışma buna bir örnektir.

5.    6–7 Eylül 1955 olayları kamu düzeninin sağlanması için zırhlı birliklerin kullanılması örnektir.

6.    Şehirlerin savunması için önemli birlik Zırhlı Birliklerdir.

7.    Teritoryal Savunma Hareketinin zırhlı birlikler olmadan başarılı olması mümkün değildir.

Ayrıca;  Askeri birlikler tarafından terk edilen boşaltılan araziler; ileride bazı kişilere peşkeş çekilerek RANT yaratılacak imkânlar tanınması toplumda menfi düşünceler yaratabilir.

Dikkat edilirse; askeri birliklerin yerleşim yerlerinin büyük kentlerde olmayan ( İstanbul, İzmir, Ankara vs. de) yeşil alan imkânlarının topluma, kente adeta oksijen depo kaynağı olduğu da unutulmamalıdır.

Askeri birliklerin taşınmasından dolayı yeni yapılacak bina tesis vs.lerin bütçeye olan masrafları da düşünülmeliydi. Yukarıda ki maddeler hepsi bir tarafa, bu taşınma işi yangından mal kaçırırcasına karar verilmemeliydi. Dolayısıyla zararın neresinden dönülürse kardır diyerek; konunun yerleşimin, stratejik durumu ele alınarak seneler öncesi istişareler yapılarak planlığı da asla unutulmamalıdır.  İllaki bu alanlar boşaltılacaksa tahliye edilecek bu alanlara Devlet Hastaneleri, Üniversiteler, kampüsler topluma park, bahçe ve kültür merkezleri yapılması planlanmalıdır.



Bu yazı 2539 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI