Bugun...


Hayrettin ERTEKİN

facebook-paylas
Sahte alkole dikkat!
Tarih: 10-07-2019 09:29:00 Güncelleme: 10-07-2019 09:32:00


Geçen gün Adana’da 5 kişi yaşamını yitirdi.!!
Ve Son günlerde ülkemizde alkol zehirlenmeleri ve zehirlenmelere bağlı ölümler Maalesef artmıştır.

Halkımız bilgisizce alkol üretimi yapıyor...
Alkol ve rakı üretimi konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi çok önemlidir.

Bu amaçla Bira ve alkol ve de evlerde rakı konusunda tüketicilerin uyarılması amacıyla aşağıdaki bilgi notu hazırlanmıştır.

Bende bu bilgileri okuyucularımla paylaşayım;

Alkol; şekerli hammaddelerden fermantasyon yolu ile elde edilen etil alkolün, damıtma ile yüksek konsantrasyona çıkarılmış, daha açık bir tanımlama ile saflaştırılmış şeklidir.

Alkol hammaddeleri üç grup altında toplanır; -Alkol içeren hammaddeler (şarap, bira ve bira atıkları)
-Fermente olabilen şeker içeren hammaddeler (kuru üzüm, melas, şeker, şeker pancarı)
- Fermente olabilen şekerlere dönüştürülebilen karbonhidratları içeren hammaddeler (nişasta, selüloz, inülin vb.) Damıtık alkollü içki üretiminin en önemli safhası damıtma işlemidir.

Hammaddeler uygun koşullarda buharlama, mayşeleme, nötralizasyon ve ekstraksiyon ile mayşe haline getirilir. 
Daha sonra mayşe değişik yöntemlerle alkol fermantasyonuna uğratılarak, hammaddede bulunan şekerler, maya ile etil alkole dönüştürülür.

Fermente olmuş bu alkole "olgun mayşe" denir ve alkol oranı %7-10 arasında değişmektedir. Olgun mayşe, damıtma aygıtları (imbiklerde) ile ısıtılarak buharlaştırılır, içindeki alkol, su ve diğer uçucu fermantasyon, yan ürünleri ile birlikte buhara geçer.

Buhar soğuk su ile soğutularak tekrar sıvı haline getirilir. 
Bu işleme damıtma, elde edilen sıvıya distilat ve arta kalan alkolsüz sıvıya da "şilempe" veya "vinas" adı verilir. Normal basınç altında alkol 78,3 C;de, su ise 100 C;de kaynamaktadır.

 



Bu yazı 6321 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI