Kıymetli okurlarımız, dün bu sütunda yayınlanan uzman görüşü içerikli satırlarda, 'Şarbon' hastalığının ne olduğunu, tanımının nasıl yapıldığını okumuştunuz.
Bu gün yayınlıyor olduğum satırlarda ise hayvanlardan, insanlara bulaşan bu hastalıktan korunma yöntemlerini bulacaksınız.
İnternette yayınlanan sağlık sayfalarından seçtiğim satırlarda konuya ilişkin şu ifadeler yer alıyor:
*
-Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, yüzülmemeli.
-Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli. İki metre derinliğinde çukurlar açılarak, üzerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmeli.
-Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil araçları temizlenmeli, dezenfekte edilmeli.
-Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmeli.
-Hastalık şüphesiyle, yetkili birimler tarafından yapılan müşahede ve karantina süresi sona ermeden, hayvanlar kesilmemeli, etleri tüketilmemeli.
Riskli bölgelerde, hayvanlara şarbon aşısı yaptırılmalı.
*
Bulaşıcı hastalıklardan şarbon hakkında dikkat çekilenler işte böyle...
Bilginiz olsun diyor, günümüzün ölümcül salgın hastalığı koronavirüs tedbirlerini bir defa daha hatırlatmak istiyorum.
Ev dışında mutlaka maske ve mesafe!
bunlarla birlikte, hijyen ve kalabalıklardan uzak durmak!
Bunlar kesinlikle ihmal edilmemesi gereken koruyucu tedbirlerdir.
Ve günlük yaşam, bu tedbirler eşliğinde sürdürülmelidir.
Yarına kadar hoşça kalın.