Kıymetli okurlar, bugün sizlere gıda zehirlenmelerine yönelik uyarıda bulunacağım.
Çünkü yaz aylarında artış görülüyor.
İnternetten aldığım uzman görüşüne dayanan bir makalede zehirlenmeler için bakın ne deniliyor:
*
Gıda zehirlenmeleri, bakteriler veya toksinlerle bulaşma olmuş yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Yiyecek veya içeceklerde bakteri ürediğini anlamak, çoğu zaman zordur. Görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişiklik olmaksızın bakteri üremiş olabilir. İyi pişmemiş, iyi yıkanmamış veya mikrobu taşıyan ve gıdayı hazırlarken hijyen kurallarına uymayan kişilerin ellerinde hazırlanmış yiyecekler nedeniyle bulaşma sık olmaktadır. Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri; çiğ kümes hayvanları, pastorize
TEŞHİS
“Gıda zehirlenmesi tanısı, aynı gıdadan tüketmiş kişilerin benzer hastalık bulguları göstermesi sonucunda konulabilmektedir. Sıvı kaybı, ateş ve kanlı dışkı olması ve laboratuvar testleri, tanıda yardımcı olmaktadır. Tedavi her hastanın durumuna göre ayrı ayrı planlanmaktadır.”
KORUNMA
“Hem yetişkinler hem de çocukların tüketeceği sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Çocuklara verilecek çiğ gıdaların mikrobik kirlenme olasılığı gözden geçirilmelidir. Yaz mevsiminde özellikle açıkta satılan dondurma gibi gıdaların tehlikeli olabileceği konusunda çocuklara bilgi verilmelidir.”
*
Sizlere ve çocuklarınıza sağlıklı yaşam temennisi ile şimdilik hoşça kalın.