Kıymetli okurlarımız, bugün sizlere vitaminlerden söz edeceğim.
Bunlardan biri de uzmanların sıkça önerdiği C vitamini.
Ve de C vitamininin ne olduğu, hangi besinlerde bulunduğu.
İnternetin sağlık sayfalarından birinde, bu vitamin için şu satırlar yer alıyordu:
*
"C vitamini bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilen vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden bir tanesidir. Askorbik asit ve L-askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, bazı gıdalarda bulunan ve suda çözünen bir vitamindir. L-Askorbik Asit, portakal gibi meyvelerden elde edilebilir. İnsanlar, çoğu hayvanın aksine, C Vitaminini endojen olarak sentezleyemez, bu yüzden dışarıdan gıdalarla alırlar. Bazı hayvanlar kendi C Vitaminini kendileri yapabilirler, ancak insanlar bu vitamini yiyeceklerden elde ederler. C vitamini fizyolojik olarak yüksek indirgeme gücü sayesinde suda çözünen bir vitamin olarak işlev görür."
MEYVE-SEBZE
"C Vitamini kaynakları, meyve ve sebzelerdir. Narenciye sınıfında yer alan meyveler, C Vitamini olan meyveler arasında yer almaktadır. C Vitamini 1912'de keşfedilmiş, 1928'de izole edilmiştir. Daha sonra da 1933 yılında kimyasal olarak üretilen ilk vitamin olmuştur. C Vitamininin yaklaşık yüzde 70-yüzde 90'ı günlük gıdalardan alınır. Bununla birlikte, fazla alınan C Vitamini idrarda oksidatize edilmemiş askorbik asit olarak atılır."
*
Bağışıklık sistemi açısından çok önemli olan C vitamini hakkında işte bu tanımlamalar yapılıyor, uzman görüşü içerikli satırlarda...
Peki bu vitamin hangi besinlerde bulunuyor.
Bu sorunun cevabı, makalenin yarın yayınlayacağım diğer bölümünde olacak.
Şimdilik hoşçakalın, sağlıklı kalın.