Kıymetli okurlarımız, vitaminler sınıfının önemli bir üyesi olan B vitamini hakkında bilgisi olanlar kadar, olmayanlar da olabileceğini düşündüm.
Ve bu konuyu bu günkü sütunuma taşıdım.
İnternette yayınlanan Medical Akademi'nin sağlık sayfasından alıp, sizlerle paylaşmak istediğim bilgiler şöyle:
*
"Tüm B vitaminlerinin ortak görevi, yediğimiz yemeklerin vücudumuz tarafından enerjiye çevrilmesine yardımcı olmaktır. Bir diğer deyişle vücudumuza sürdürülebilir enerji takviyesi sağlarlar. Enerji üretimi dışında her B vitaminin kendine ait görevleri de bulunur. Örneğin B6 vitamini, enerji üretiminin yanı sıra vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına da öncülük eder. B12 vitamini ise karbonhidratları enerjiye çevirerek, vücudumuzda aşırı yağın depolanmasını önler."
HANGİ GIDALARDA
"B vitamin çeşitlerinin her biri farklı besinlerden alınır. Örneğin, B12 vitamini daha çok et ve süt ürünlerinde yani hayvansal kaynaklarda yer alır. B7 ve B9 vitaminleri ise meyve ve sebzelerden elde edilir. B1 vitamini: Kepekli tahıllar, süt, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, karaciğer B1 vitamini açısından zengin besinlerdir. Yiyecekleri ısıtmak, pişirmek ya da suda kaynatmak B1 vitaminini yok eder. B1 vitamini suda çözündüğü için, pişirme suyuna karışır. Kahverengi pirinç, beyaz pirince göre 10 kat daha fazla tiamin içerir.
B2 vitamini: Et, yumurta, süt ürünleri, tahıllar, kuşkonmaz, maydanoz, enginar, avokado, arnavut biberi, kuşüzümü, bezelye, mantar, fındık, balkabağı, kuşburnu, adaçayı, yeşil sebzeler."
*
B vitaminine ilişkin çok daha ayrıntılı bilgiler var elbette...
Ben sadece bununla ilgili makalenin fazla uzun olmayan bir-iki bölümünü yayınladım.
Hoşçakalın, sağlıklı kalın.