Bugun...



Dünyanın ‘en prestijli’ nadir ödüllerinden biri

'Yılın Fotoğrafı' ödülünü alan Shajahan’dan Istanbul Photo Awards’a övgü:Dünyanın ‘en prestijli’ nadir ödüllerinden biri

facebook-paylas
Tarih: 30-08-2021 11:39

Dünyanın ‘en prestijli’ nadir ödüllerinden biri

Foto muhabirlerini desteklemek amacıyla bu yıl yedincisi düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasını kazanan Shajahan, bu ödülün kendisine fotoğraf camiasında büyük önem kazandıracağını söyledi

ANKARA- Anadolu Ajansı tarafından foto muhabirlerini desteklemek amacıyla bu yıl yedincisi düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards 2021"de "Yılın Fotoğrafı" ödülünü alan Bangladeşli foto muhabiri Muhammed Shajahan, "Istanbul Photo Awards, dünyanın en saygın ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor" dedi.

Bangladeş'in güneydoğusundaki Chittagong eyaletinin Halishahar ilçesine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı bir cenazeye katılmak için gittiğini belirten Shajahan, "yan evin kapısında duran bir genç kızın cam kapıya bantla çiçek koyduğunu" gördüğünü söyledi.

Shajahan, "Kız, 'sevgi'nin sembolünü çizdi ve yanına 'ANNE' yazdı. Kısa bir süre sonra Mahmuda Khanam yüzünde oksijen maskesiyle kapıya geldi ve çaresizce çiçekleri koklamaya çalıştı!" diyerek o anda, 44 yaşındaki kadının Kovid-19 sebebiyle nefes alamamasının ve çiçekleri koklayamamasının zorluğunu anladığını söyledi.

ÖLÜMCÜL VİRÜS

Arkasında bu kadar güçlü bir hikayesi olan "Mom Love" fotoğrafı Shajahan'ı, ölümcül virüsün dünyanın her yerinden insanların günlük hayatını nasıl etkilediğini sadece tek bir anın gösterimiyle dünyaya anlatan adam haline getirdi.

Shajahan, "Bir foto muhabirinin, durum ne olursa olsun asla sosyal sorumluluktan kaçamayacağının" altını çizerek "Foto muhabiri her türlü zor koşulda çalışmak zorunda." dedi.

Tek bir anın fotoğrafıyla herkese ulaşabilmenin "fotoğrafçılığın en büyük gücü" olduğunu söyleyen Shajahan, "Kovid-19 salgını sırasında böyle duygusal bir tablonun başkalarına da dikkatli olmaları için mesaj göndereceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Shajahan, ödülün kendisi için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak "Istanbul Photo Awards, artık dünyanın en saygın ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu büyük bir gurur sebebidir. Bu ödül bana fotoğrafçılık camiasında çok büyük bir önem kazandıracak ve beni daha iyisini yapmaya teşvik edecek." açıklamasında bulundu.

4 ÖNEMLİ AYRINTI

Tekil haber kategorisinde, AFP foto muhabiri Yuri Cortez, El Saldavor'daki Quezaltepeque Hapishanesi'ndeki mahkumları konu alan fotoğrafıyla ikinciliğe hak kazandı.

Fotoğrafının hikayesini paylaşan Cortez, cezaevi yetkililerinin kendisini gezdirmek için davet etmesi üzerine orada bulunduğunu belirterek "İlk hücre blokuna girdiğimde ve ne kadar kalabalık olduğunu gördüğümde şoke oldum." dedi.

Cortez, bir yandan işini etkin bir şekilde yapmaya çalışırken, diğer yandan içinde bulunduğu ortama uyum sağlamaya çalışmanın gerçekten sınırlarını zorladığını belirterek "Belki de ilk büyük zorluk, son derece tehlikeli mahkumlarla dolu maksimum güvenlikli bir hapishanede olmanın baskısı altında iş yapmayı düşünmek için kısıtlı zamanımın olmasıydı." diye konuştu.

Fotoğrafçıları "fikir üreticileri" olarak tanımlayan Cortez, bir fotoğrafın hoşa giden bir hikaye anlatıp anlatmamasının önemli olmadığını çünkü fotoğraf için en önemli şeyin mesajı doğru iletmek olduğunu söyledi.

Cortez, "İşimi yaparken her zaman benimsediğim ilkeler, öğretmenlerimin okulda bana öğrettiği sorumluluk, organizasyon, disiplin ve profesyonelliktir." ifadelerini kulandı. Bu ödülü almanın "hoş bir sürpriz" olduğunu, kendisi için "önemli ve prestijli" olması sebebiyle ödüle müteşekkir olduğunu söyleyen Cortez, şunları kaydetti:

"Elimden gelenin en iyisini yapmaya devam etmeye kararlıyım, fotoğraf çekerken her zaman yapmaya çalıştığım şey bu. Gençlerle konuşuyorum ve onları asla pes etmemeye, hayat ve zorluklarla cesaretle yüzleşmeleri için motive etmeye çalışıyorum çünkü bize hiçbir şey vermiyorlar. Özellikle de 'fotoğrafçı' olduğumuz için bizi marjinalleştiren, hatta ayrımcılık yapan bir toplumda."

BİR FOTOĞRAFIN YAPTIĞI

Aynı kategoride üçüncülük ödülünü ise Yunanistan'da bulundukları kamptan kaçan mültecilerin yaşadıkları zorlukları yansıtan fotoğrafıyla AP foto muhabiri Petros Giannakouris aldı. Giannakouris, yaşadıklarını, fotoğrafının hikayesini ve ödülü hakkında neler hissettiğini anlattı.

Moria mülteci ve göçmen kampında birden fazla yangın bölgesinin fotoğrafını çekerken "o anın inanılmaz gücünü" hissettiğini söyleyen Giannakouris, "Fotoğraf duygu yüklüydü. Yeniden alevler içinde kalan kamptan kaçan insanların yüzlerindeki dramı hissedebiliyordunuz." dedi.

Yaklaşık 30 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren sanatçı, "bir fotoğrafın her şeyi değiştirebileceğine" inandığı için kendisini "romantik" olarak tanımladığını söyledi.

Giannakouris, insanların bilgilendirilmesi gerektiğini ve tek bir güçlü anın haber izleyicisini harekete geçirebileceğini kaydetti. Böyle bir ödülle onurlandırıldığı için "şanslı ve mutlu" hissettiğini söyleyen Giannakouris, ödülü "insanların resmi görmeleri ve konuyu öğrenmeleri için bir fırsat" olarak algıladığını belirtti.

Giannakouris, aynı zamanda jüriyi de överek "onların işlerini uzun zamandır takdir ettiğini" vurguladı. "Istanbul Photo Awards 2021" jürisi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ve ödüllü fotoğraflara "istanbulphotoawards.com" adresinden ulaşılabiliyor. (AA)







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER MAGAZİN Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI